De naam Tembo betekent olifant in het Swahili

Olifanten groeien en leven in verbinding met elkaar.  Het sociale gedrag van olifanten is bijzonder! Ze hebben een hechte band en zijn graag bij soortgenoten, gezinsleden en andere dieren.

Olifanten zijn intelligent.  Ze hebben het vermogen om na te denken, afwegingen te maken en snel te reageren op onvoorziene situaties. Ze geven hun kennis door aan de jongere generaties. Ze hebben een eigen wijze van communiceren.

Olifanten zorgen voor elkaar, zeker ook als een groepslid zwak of ziek is.  Soms brengen ze daarbij zelfs zichzelf in gevaar! De groep beschermt altijd de kleine olifantjes.  De slurf is een middel om andere olifanten zacht te aaien of hard aan te raken.  Moeders gebruiken hun slurf vaak om kleine olifantjes weg te houden van dingen waar ze moeten afblijven.  Als olifanten met elkaar wat willen knuffelen, dan kronkelen ze hun slurven rond elkaar. Olifanten hebben, zoals mensen, ook emoties.  Ze kunnen spelen, gek doen, boos of verdrietig zijn en ook verliefd worden.  Bovendien  merken ze wanneer  een groepslid overstuur is en proberen dan te troosten.  Ze rouwen als één van hen sterft.  Wanneer olifanten heel moeilijke dingen meemaken, vertonen ze kenmerken van een posttraumatische stress-stoornis (verdrietig, depressief).

Een olifantje heeft een lange jeugd, net zoals mensenkinderen.  Ze moeten ook alles leren! Sommige diersoorten weten wat ze moeten doen vanuit hun instinct.  Een olifantje moet opgevoed worden om te kunnen leven als een volwassen olifant: hoe je je moet gedragen, wat je wel en niet kan eten en waar je het beste drinken kan vinden.  Dit duurt ongeveer 10 jaar.  In de eerste maanden drinkt een baby-olifantje alleen moedermelk.  Na ongeveer vier maanden begint hij ook gras te eten en leert hij langzaamaan met zijn slurfje drinken. In de natuur worden babyolifantjes met liefde verzorgd en beschermd door hun moeder en de rest van de kudde.  Deze zorg is essentieel voor het opgroeien van een olifantje!

Het leven van olifanten is voor mij een mooie metafoor voor mijn werk in Praktijk Tembo.  Ook mensen zijn sociale wezens en het gevoel van verbinding is een basisbehoefte. Toch is dit niet altijd vanzelfsprekend,  zeker niet tijdens de eerste levensjaren van je kindje! Er zijn immers maar weinig periodes die een mensenleven zo ingrijpend veranderen dan de geboorte van een kind! Het is een tijd waarin je je heel kwetsbaar kan gaan voelen, en hierin ben je zeker niet alleen!  Misschien is de start van je ouderschap anders verlopen dan je had verwacht, ben je zoekende in je nieuwe rol als ouder of partner, ervaar je veel stress, weet je even niet meer hoe je het nog kan aanpakken, maak je je zorgen over de ontwikkeling van je kindje…. 

Ik luister graag naar je hulpvraag om van daaruit samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt om  je weer beter te voelen en verder te gaan.  Ik werk vanuit een systeemvisie.  Dit betekent dat ik in ons proces jou steeds probeer te zien in een breder geheel van relaties en netwerken: in verbinding met jezelf, je kindje, je partner, je gezin, je familie, je vrienden, bredere hulpverlening....

Ik werk met jou zo kort als kan en zo lang als nodig tot je weer zelf voldoende veerkracht hebt.  Naast gesprekstherapie maak ik ook gebruik van creatieve technieken, beelden, metaforen en samenspel met je kindje om het therapieproces te ondersteunen.